Dit is duidelijk een "vingerafdruk" van het uranyl-ion. De groene fluorescentie is typisch voor mineralen die met dit ion gecontamineerd zijn
Dit is een "mouseover" spectrum. Beweeg de muispijl over dit spectrum om te schakelen tussen de rode en oranje emissie van deze merkwaardig fluorescerende korund. De oranje fluorescentie komt overeen met wat Gorobets vooropstelt voor diaspoor waarin tweewaardig mangaan is opgenomen. Er moet dan nog wel een compensatie gevonden worden voor het ladingsverschil tussen Mn2+ en Al3+. Uit verschillende bronnen blijkt echter dat de robijn van Prileb erg veel diaspoor bevat. Voldoende zelfs, om een speciale lichtweerkaatsing the veroorzaken die "diasporescentie" genoemd wordt. De oranje fluorescentie zou dus niet van de korund komen, maar van de ingesloten diaspoor. Onderstaande links bevatten meer informatie.
Document 1
Document 2 (Wordt gedownload als PDF)
Gemeten met: Ocean Optics JAZ spectrometer met backscattering/
reflection probe en een LED lichtbron van 312 nm.
Gemeten met: Ocean Optics Flame spectrometer met backscattering/
reflection probe en een LED lichtbron van 312 nm voor de oranje fluorescentie en een 360 nm LED-bron voor de rode fluorescentie.
Gibbsiet, groene fluorescentie
Korund, rode en oranje fluorescentie
Kwarts, gele fluorescentie
Een breedband spectrum met nagenoeg geen details. Er zijn wat kleine piekjes zichtbaar bovenop de breedband emissie, nauwelijks boven het niveau van de ruis. Mogelijk wat zeldzame aarden en wat uranyl? De oorzaak van de breedband emissie blijft echter een raadsel.
Een uitgebreide beschrijving van deze vindplaats en fluorescentie kunt u lezen in Journal Of The Fluorescent Mineral Society 2012, Volume 32: 'A preliminary report: The glowing quartz from La Sassa, Tuscany, Italy, door Antonello Dallegno en Guido Mazzoleni.
Hyaliet of glasopaal, Valec
De hyaliet is duidelijk gecontamineerd met het uranyl-ion. Hyaliet is opaal-AN (amorphous Network). Het heeft niet dezelfde opbouw van kleine bolletjes cristobaliet of tridymiet, zoals edele opaalsoorten dat wel hebben. Het zijn de afmetingen van deze bolletjes die de kleur bepalen van de "opalescentie". Hyaliet is gewoon een silicagel die door uitharden een silica netwerk heeft gevormd. HIerdoor is hyaliet kleurloos en doorzichtig wanneer zuiver. Over opaal van Valec is recent in Lapis een uitgebreid artikel verschenen: zie Lapis 1/2018 p 10 - 21. Zij vermelden eveneens UO22+ als oorzaak van de groene fluorescentie. Omdat het uranyl ion nogal wat spectra kan laten zien die kunnen verschillen naargelang het medium waarin het zich bevindt, heb ik een referentiespectrum gemeten van een hyalietspecimen van Spruce Pine. Daarvan is bekend dat het inderdaad uranyl bevat. De overeenkomst met het Valec-specimen is duidelijk.