Werkgroep      Fluorescentie
 
Carbonaten
Cerussiet, Touissit, Touissit District, Jerada Provincie, Oostelijke Regio, Marokko.
De fluorescentie lijkt erg op die van bariet met éénwaardig zilver als activator. Men vermoedt dat ook hier zilver de oorzaak is, maar rechtstreeks verband is nog niet aangetoond.
Rhodochrosiet, Cavnic, Marmures Co, Roemenië.
De rode fluorescentie lijkt op die van calciet-Mn. Gorobets zegt dat de oorzaak intrinsiek is. Nochthans fluoresceert lang niet alle rhodochrosiet.
Lange golf UV
Lange golf UV
 
 
Monitor
this page
it's private
powered by
ChangeDetection
 
WeloganietWeloganietWeloganiet: Francon quarry, Montréal, Québec, Canada
 
Cerussiet, Touissit, Touissit District, Jerada Provincie, Oostelijke Regio, Marokko.

De fluorescentie werd gefotografeerd in violet laserlicht van 405 nm met divergerende bundel. Door gebruik van een speciale filter wordt alle licht onder 415 nm weggefilterd en toont de foto enkel de fluorescentie. Alle reflecties en de achtergrond werden volledig weggefilterd. Deze foto is een stack van 30 opnamen.
Halogeen licht en laserlicht van 405 nm resp.
 
Halogeen licht en laserlicht van 405 nm resp.
Dolomiet, La Union, Murcia, Spanje.

Dolomiet staat niet in de "inventaris" van deze vindplaats maar de wat gebogen vlakken wijzen toch eerder naar dolomiet dan calciet. Er zit ook nog wat kwarts op dit specimen
De fluorescentie werd gefotografeerd in violet laserlicht van 405 nm met divergerende bundel. De matrix fluoresceert een klein beetje in grijze tinten waardoor de foto wat aan diepte wint. De activator is Mn2+ met lood als "voorontsteker".
 
Halogeen licht en 365 nm Convoy S2+ resp.
Vieille Montagne (Altenberg; Kelmisberg), Kelmis (La Calamine), Plombières-                                          Vieille Montagne-Moresnet (Plombières-Altenberg-Moresnet) mijngebied, Verviers, Luik, België,
Smithsoniet
Er bestond eerst enige twijfel over de identificatie van dit specimen, vanwege de fluorescentie die erg lijkt op die van calciet. Een spectrum van de emissie bracht echter duidelijkheid, alsook de reactie op zuren. Er is een grote overeenkomst met de fluorescentie van smithsoniet uit Mexico. Zie de spectrale analyse voor meer details.
Verzameling: François Wouters
Foto: Axel Emmermann
Klik op de foto
 
Dolomiet, La Union, Murcia, Spanje.

Een "hopper" skelet-kristal waarvan enkel de randen zichbaar zijn. De holten zijn opgevuld met versteende klei. De oorzaak van de fluorescentie is nooit achterhaald. Het specimen overleefde de experimenten helaas niet. Wat we niet allemaal overhebben voor de wetenschap.
Resp. wit licht en UV LED's 380 nm
Cerussiet
Rhodochrosiet
Weloganiet
Cerussiet
Dolomiet
Smithsoniet
Dolomiet
Copyright © 2014 by Axel Emmermann  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: fluorescentie@minerant.org
Top